Abstracte begrippen concreet maken

Beeldtaal is een breed begrip. Het strekt zich uit van pictogrammen tot visuals (bijvoorbeeld van een productieproces) tot uitingen van kunstenaars. Eigenlijk alle beeldende taal waarbij men zo weinig mogelijk woorden gebruikt.

 

De beeldtaal waarin ik gespecialiseerd ben heeft als belangrijkste doel om abstracte of complexe begrippen om te zetten in heldere beelden, zodat ze eenvoudiger worden om te begrijpen. Hiervoor heb ik speciale tekenstijlen ontwikkeld. Het belangrijkste is om duidelijkheid te scheppen. Overbodige details worden zoveel mogelijk gemeden.

 

Op de voorbeelden hieronder vind je afbeeldingen die ik gemaakt heb voor Kieskompas, hulp bij het stemmen voor laaggeletterden, anderstaligen en mensen met een verstandelijke beperking. Om meer publiciteit te krijgen voor deze doelgroep, zijn de afbeeldingen zo gemaakt dat ze ook vermakelijk zijn voor mensen buiten deze doelgroep.

En dat lukte, de cartoons zijn uitgebreid vertoond en besproken in zowel de lokale als de landelijke media!

Moeilijke tekst gemakkelijker en leuker maken

Algemene voorwaarden zijn voor veel mensen moeilijk te begrijpen. Men leest er vaak snel overheen zonder echt te beseffen wat er staat. Onderstaande voorbeelden zijn gemaakt om algemene voorwaarden wat leuker en duidelijker te maken. Het mag natuurlijk niet té leuk zijn, omdat de lezer dan teveel afdwaalt.

Beeldtaal voor vrouwen met een verstandelijke beperking

Voor een grote zorginstelling heb ik afbeeldingen gemaakt van hoe het bevolkingsonderzoek borstkanker in zijn werk gaat. Verstandelijk gehandicapte vrouwen van 50+ die voor het eerst een onderzoek moeten ondergaan, kunnen angstig worden als zij van tevoren niet goed voorgelicht worden. In heldere stappen wordt verteld hoe zij zich van tevoren moeten voorbereiden, en wat hen precies te wachten staat. De online brochure is hier te bekijken.

Andere mogelijkheden met beeldtaal

-Afbeeldingen voor handleidingen en instructies

-Afbeeldingen voor opleidingsmateriaal en educatie

-Uw huisregels op een poster

-Uw productieproces visueel maken

-Bedrijfsprocessen visueel maken

-Communiceren met anderstaligen

 

Copyrights Bedrijfscartoons.nl

Privacyverklaring